aсистивна технологија

Асистивна технологија обухвата инструменте, уређаје, апарате који ученицима са тешкоћама у развоју олакшавају и омогућавају да обављају задатке које иначе не би моги да ураде. Осим тога, асистивна технологија подразумева и алатке помоћу којих те задатке могу да обављају лаши, бржи и ефикаснији начин. Пажљиво одабрана асистивна средства могу снажно да утичу на ученике са тешкоћама у развоју доприносећи њиховој самосталности у различитим активностима, већем самопоуздању, бољем квалитету живота и омогућавајући социјално укључивање и равноправно учествовање.

Наша школа једна је од најопремљенијих школа са асистивном технологијом на шта смо изузетно поносни.

 

 

BIGtrack – LargeTrackball Mouse  – je уређај вежих димезија од стандардног миша. Садржи два функцијска тастера и куглу која својом величином одговара шаци одрасле особе и омогућава кретање курсора на екрану. Погодан је за вежбе координације око – рука. Овом уређају се могу додати и посебни допунски тастери ако особа није у стању да користим постојеће функцијске тастере. 

Clevy II тастатура је чврсне робусне конструкције и у раду је користимо са децом школског и предшколског узраста. Има велике, обојене и лако препознатљиве тастере са одличном контрастом боја између тастера.Са тастатуре су избачени непотребни тастери који одвлаче пажњу.  Због различито обојених група тастера (бројева, самогласника, сугласника, специјалних знакова, стрелица) омогућава лакше сналажење. Тастатура је корисна за ученике са оштећењем вида и тешкоћама у учењу.

Мембранска тастатура IntelliKeys је интелигентна, алтернативна тастатура која се може лако прикључити на било који рачунар. Ова тастатура је довољно флексибилна да може да задовољи различите потребе ученика који имају проблема са коришћењем стандардне тастатуре. Намењена је особама са телесним, визуелним и когнитивним сметњама. То је мембранска тастатура којој је довољан мали притисак за активирање поља тастера. Састоји се од неколико битни делова: папирни тастерски поркивач или шаблон на коме су одштампани различити тастерски распореди, провидна фолија која штити шаблон од хабања и тастерски граничник направљен према тастерском шаблону. Сваки шаблон представља различиту конфигурацију тастатуре како би се олалкшао физички и когнитивни приступ. 

ЕrgoRest држач или ослонац је лако покретан, ергономски дизајниран да пружи подршку за подлактицу. Обезбеђује кретање руке на водоравној равни, а дозвољава премештање руке између тастатуре и миша без склањања руке са ослонца. 

Go Talk Pocket припада групи комуникацијских уређаја са говорним излазом. Користи се за иницирање комуникације, вежбање говора и артикулације, телефонске разговоре, изражавање личних доживњаја и осећања и као подршка свакодневним активностима. То је џепна верзија комуникатора погодна за држање у руци, џепу или торбици. максималан број порука које је могуће снимити је 30. 

 

Go Talk комуникатор садржи тастере који се често користе у комуникацији као што су поздрави, питања или искази основних потреба. Оне остају непромењене на свим нивоима снимања, а сваки уређај има укупно пет нивоа. 

 

BeamZ је интерактивни музички систем са ласерским зрацима који уз најмањи покрет особе која га свира производи најразличитије звукове и музику. Због свог универзалног дизајна доступан је свима, без обзира на узраст или тешкоће које особа има. Коришћењем овом музичког узраста подстиче се сазнајни развој, моторика и социјалне вештине. 

 

Big Red Twist – је тастер већих димензија 5 инча или 12,7цм за особе које имају потребу за већом површином тастера. Лако се користи јер захтева мали притисак за активирање на било који део површине тастера.

Touch Screen monitor  je екран осетљив на додиркоји омогућава да корисник комуницира тако што додирује слике или речи на екрану. Екран рачунара је осетљив на људски додир и омогућава интеракцију са рачунаром тако што корисник додирује активне области, циљеве или контролише слике или речи на екрану. 

Tobii PCEye Go је уређај за праћење ока који олакшава приступ рачунару особама које не могу да користе руке. Замена је за стандардног миша па се помоћу њега може управљати рачунаром служећи се само очима. МОже а се монтира испод екрана лаптопа ли стоног рачунара, а уз помоћ посебног сталка може се користити и на таблетима. Уређај се на рачунар прикључује помоћу УСБ-а па га је лако преносити, прикључити и раставити. З подешавање уређаја према очима корисника потребно је 5 до 20 секунди. На рад уређаја не утичу светлосни услови, контактна сочива, наочаре или боја очију. 

Jelly Bean Twist – је тастер са одговарајућом свич конзолом који замењује комјутерски миш и служи за управљање виртуелном тастатуром. Татсер је величине 2,5 инча или 6,35цм који при притиску емитује звучни сигнал. Има четири изменљиве површине са различитим бојама (црвена, плава, жута или зелена).